“En, zullen we eens veranderen?” De rubriek “En, zullen we eens veranderen?” wil de schijnwerper richten op degenen die besluiten om een beetje, veel, waanzinnig veel te veranderen, om hun leven te wijden aan een visie van meer respect voor de mens en de planeet. 


“Dus, veranderen we?”  is de rubriek van de website van ECOLO Edingen gewijd aan veranderingen in gewoonten, groot of klein, maar die ons op het pad zetten naar een groenere en rechtvaardigere samenleving.

toiture végétale

Vandaag leggen Jean-Luc en Fabienne uit waarom ze zo graag een groendak op hun huis wilden.

In de eerste plaats omdat het huis ons de kans bood omwille van het plat dak met een oppervlakte van 84 m2, maar wij vonden het uiterlijk van zonnepanelen niet erg esthetisch.

Dus zodra een plaatselijke aannemer begon met het installeren van dit type dak, hebben we hem gebeld. De redenen die ons hebben aangetrokken zijn de volgende:

  • Een groendak is niet alleen erg mooi om te zien, maar het brengt ook verschillende vormen van leven binnen. Bloemen en planten trekken insecten aan (waaronder bijen), die op hun beurt vogels aantrekken. Op het dak ontwikkelt zich een bepaalde biotoop, net als in een tuin. Ander voordeel: de laag substraat werkt als isolatie. Op die manier hopen we te besparen op verwarming in de winter en airconditioning in de zomer. Op een zwart platform loopt de temperatuur in de zomer op tot 70°C, tegen ongeveer 37°C op een groendak. Dus het is allemaal goed voor onze portemonnee.
  • Een groendak houdt niet alleen de zomerhitte of de winterkou buiten, maar vermindert ook het lawaai, zoals verkeerslawaai.
  • Deze vegetale laag voorkomt ook een snelle degradatie van het platform dat veel minder is blootgesteld aan de grillen van het klimaat (hitte, vorst, sneeuw, regen,…)
  • Wij dragen ook ons klein steentje bij aan de strijd tegen overstromingen. Het dak houdt namelijk een zeer belangrijk deel van het afvloeiende water vast.
  • Dit vertraagt de stroom van water naar de riolen, en dus naar de rivieren, ….
  • Dit type dak vergt zeer weinig onderhoud omdat het alleen bestaat uit gras en lichte planten. Het vereist jaarlijks onderhoud, voornamelijk bemesting. De vetplanten op ons dak kunnen drie maanden (zeldzaam in België) zonder een druppel water.

Ons groendak werd geplaatst door een jonge aannemer uit Edingen (Mark). Aarzel niet om contact met ons op te nemen, in het bijzonder via de Facebook-pagina “Enghien, vert de toi” , als u zich ook wil lanceren in het avontuur!