Na de crèche is het nu de beurt aan het rusthuis om vegetarische maaltijden te gaan eten. Er is deze zomer een proef uitgevoerd en het was een succes!


Vegetarische donderdagen in de crèche

Sinds 2018 biedt de gemeenschappelijke crèche Mélusine elke donderdag een vegetarische maaltijd aan.
Dit project werd in eerste instantie met enige scepsis begroet door een paar mensen, maar verschillende ouders hebben ook hun enthousiasme geuit. Na enkele correcties, voornamelijk in de textuur, werd de vegetarische maaltijd een vast onderdeel.


Een vlotte start in het rusthuis

In het rusthuis Saint Nicolas riskeerde de verandering in het eetgedrag moeilijker te zijn, omdat de eetgewoonten van de senioren sterk verankerd waren. Een deel van de bewoners genoten echter wel al een vegetarisch dieet bij aankomst, op hun verzoek, maar het aantal van dergelijke maatregelen is nog steeds zeer beperkt.

Sinds juni zijn er bijgevolg verschillende proeven uitgevoerd om een zachte verandering van gewoontes aan te moedigen. De bewoners konden een vegetarische maaltijd proeven en de terugkeer was vrij eensgezind; zowel qua textuur als qua smaak was het een groot succes!

Het keukenteam draagt dit project met veel enthousiasme. Ze waren in staat om vegetarische steaks te bereiden, een zelfgemaakte kikkererwtenpasta,… Deze menu’s vereisen een zekere aanpassing van de professionele handelingen, maar ook aan de keukenzijde is de proef overtuigend.

In september konden we de eerste volledig vegetarische dag aanbieden en andere zullen regelmatig op het menu staan.
Ter herinnering, om 1 kg dierlijke eiwitten te produceren heb je ongeveer 13 kg plantaardige eiwitten en 15.000 liter water nodig!

En u, wat zijn uw gewoontes ?
Heeft u de sprong gewaagd om vegitarier of flexitarier te worden ?

Post jullie beste recepten in de commentaren hieronder
👇

Photo : © Stock Adobe / Barmalini
Share This