De federale overheid was totaal onvoorbereid op de coronaviruscrisis, vooral in verpleeghuizen. Hoewel de gemeenten al enkele weken om hulp vroegen, was het pas na de ontdekking van dramatische situaties, met een zeer hoog sterftecijfer in sommige rusthuizen, dat de regering de maat nam van het probleem.

Verkozenen uit de regio Edingen hebben zich sterk gemobiliseerd om te reageren op de noodtoestand en de tekortkomingen van de federale overheid te compenseren.

In termen van uitrusting, geconfronteerd met het tekort aan maskers
De Stad heeft zich gemobiliseerd om stoffen maskers te maken. Daarnaast werden FFP2-maskers aan het verpleeghuis verstrekt, maar deze waren niet conform. Onze gekozen vertegenwoordigers moesten daarom een noodoplossing vinden om te voorkomen dat de voorraden opraakten. Ook het ontbreken van tests om bewoners en medewerkers met COVID te identificeren is onaanvaardbaar. Ten slotte is de beslissing van de federale regering om familiebezoeken toe te staan wanneer er geen beschermende maatregelen zijn overwogen en ondanks een burn-out van het personeel, geen goed beheer.

In termen van screening
Ze werden uiteindelijk voltooid op dinsdag 21 april. Terwijl de monsters snel naar een laboratorium moesten worden gebracht voor de resultaten, bevonden ze zich op donderdag de 23e nog in de koelkasten van het verpleeghuis. Dominique Eggermont, de voorzitster en de directie van het rusthuis moesten dringend een beveiligd transport naar een laboratorium in Gent organiseren om de desorganisatie van de geplande diensten voor deze missie te compenseren.

Om de resultaten te verkrijgen moesten de crisiseenheid en de voorzitster het hele weekend lang een groot aantal mensen mobiliseren. Het externe computerplatform toonde de resultaten van de medewerkers van een ander rusthuis. Ondanks deze gebeurtenissen kon het personeel op de hoogte worden gebracht.

De leden van de lokale afdeling van ECOLO in Edingen bewonderen het harde werk van de verkozenen die blijk hebben gegeven van extreme reactiviteit, creativiteit en vooral toewijding in het beheer van de gezondheidscrisis.

Share This