Het aanknopen van sociale banden en het helpen van mensen in moeilijkheden… Twee krachtige engagementen om de solidariteit in Edingen te ondersteunen.

Op 30 april, tijdens een lokaal politiek debat, vroegen de organisatoren van de dag van de solidariteit de partijen naar hun definitie van solidariteit. Voor Ecolo koos Bénédicte Linard voor het beeld van een huis. Elk persoon, elke vereniging is een baksteen van de samenleving. En solidariteit is het cement. Een niet verzegelde baksteen schaadt de kwaliteit en de schoonheid van het gebouw. Daarom moet ervoor gezorgd worden dat het cement alle componenten stevig verenigt.

Voor een solidaire samenleving lijken mij twee elementen essentieel. Ten eerste, bouwen aan sociale banden. Niemand mag alleen blijven met zijn moeilijkheden, opgesloten in een schadelijke eenzaamheid… De stad Edingen is zeer actief in het ondersteunen en stimuleren van alle initiatieven die banden leggen. De dag van de solidariteit op deze eerste mei is een voorbeeld van het smeden van banden. De ongeveer 30 buurtfeesten die in de komende weken aan de orde zullen zijn, zijn een andere…

Ten tweede moet de samenleving de nodige hulp bieden aan mensen in moeilijkheden. Een fatsoenlijk leven hangt af van de toegang tot huisvesting, gezondheidszorg en gezond voedsel. Een baan bieden aan iedereen die dat wil, is ook een essentiële factor voor iedereen om een plaats te vinden in onze samenleving. Tijdens het debat op 30 april heeft ECOLO een innovatief voorstel gedaan: van Edingen een “gebied met nul langdurig werklozen” maken.

Vandaag de dag functioneert het arbeidsaanbod- en -vraagsysteem niet goed. Een aantal mensen blijft aan de zijlijn staan. Toch heeft iedereen kennis en vaardigheden in huis om aan de gemeenschap te bieden. Aan de andere kant is er geen gebrek aan werk, aangezien aan veel behoeften van onze gemeente niet wordt voldaan. In het kader van een innovatief initiatief, dat in Frankrijk al een aantal jaren onder de noemer “gebied met nul langdurig werklozen” wordt gevoerd, wordt voorgesteld de vaardigheden van langdurig werklozen te combineren met de behoeften van hun gemeentelijk grondgebied om nieuwe banen te scheppen. De financiering zou plaatsvinden door middel van een overdracht van middelen. Aangezien langdurige werkloosheid kosten met zich meebrengt die ten laste komen van de gemeenschap, zouden de bedragen worden overgeheveld om deze nieuwe banen te creëren. Edingen zou een proefgemeente kunnen worden waar dit geld wordt gebruikt om iedereen een baan te geven die hen zal toelaten om hun plaats te vinden en open te bloeien.

Dit innovatieve idee is een van de 16 voorstellen die ik samen met het hele team dat eraan heeft gewerkt, op zaterdag 5 mei om 15.00 uur zal onthullen in het Park van Edingen. Kom ons enthousiasme delen en neem opnieuw deel aan het debat om onze voorstellen verder te verbeteren en de nodige prioriteiten vast te leggen voor onze gemeente.

Olivier Saint-Amand