Sommige werven lopen ten einde, andere liggen aan de horizon… Eén constante: de stad Edingen investeert op energieke wijze in het onderhoud van haar wegen.

Door de aankondiging van een bouwwerf komen de bewoners van een wijk vaak in beroering. Vooraleer we kunnen genieten van een nieuwe weg, bestaat er een duidelijke angst voor de ongemakken die we zullen ondervinden tijdens de bouwperiode (lawaai, stof, verminderde bereikbaarheid, enz.).

Al meer dan 10 jaar houden opeenvolgende ECOLO-schepenen zich bezig met de voorbereiding en opvolging van bouwwerven en werken ze samen met de gemeentelijke administratie om de zaken zo vlot mogelijk te laten verlopen, binnen een vanaf het begin bepaald kader.

Bekijk het eens als volgt…

De schepen van werken is dagelijks op het terrein en observeert de verslechterende wegen. De burgemeester van zijn kant staat in contact met de vertegenwoordigers van de buurtcomités die alarm slaan telkens wanneer zich een probleem voordoet. De lijst van prioritaire maatregelen wordt daarom regelmatig bijgewerkt.

De doelstellingen zijn duidelijk: de 128 km aan wegen op ons grondgebied niet laten verslechteren, de kwaliteit van de stedelijke ruimte verbeteren en de veiligheid van zwakke gebruikers versterken. De keuzes van de werken worden ingegeven door deze bekommernissen (vergroening, verbreding van trottoirs, hellende stoepranden voor personen met beperkte mobiliteit en fietsvoorzieningen als prioriteit).

De opdracht van de projectleider bestaat onder andere uit een avondvergadering met omwonenden. Hij presenteert de plannen en integreert zoveel mogelijk de opmerkingen van de inwoners van de wijk – zij kennen de omgeving het beste! De aannemer van zijn kant wordt verzocht regelmatig met de omwonenden te communiceren om hen op de hoogte te houden van de planning en de vooruitgang van de site.

Water-, gas-, elektriciteits- en telecommunicatiebedrijven worden uitgenodigd om hun eigen werkzaamheden uit te voeren vooraleer de wegen afgewerkt worden. Hoewel dit over het algemeen de duur van de werken verlengt, wordt op deze manier vaak vermeden dat de wegen al na enkele jaren opnieuw moeten worden opgebroken.

In dit klimaat van dialoog en partnerschap zijn onlangs twee belangrijke projecten voltooid in de Bergstraat en de Wezenstraat.

Laten we trots zijn op onze gemeente…

Elders verloopt het niet altijd even goed. ECOLO maakt er een erezaak van om de werven op de voet te volgen, rekening te houden met de bekommernissen van de omwonenden en zo goed mogelijk de informatie te verspreiden… Een job die veel beschikbaarheid vereist, en die we aan onze mandaten wijden door elke dag aanwezig te zijn!

Andere werven in het vooruitzicht

Momenteel zijn werkzaamheden aan de gang in de Stoppelstraat en in de wijk Val-Lise. Binnenkort begint er opnieuw een in de Strijdersstraat en worden er herstellingen uitgevoerd in de Albert I Laan. De projectleiders werken aan de plannen voor het herstel van de Kolenstraat en de Generaal Lemanstraat. Ten slotte werd de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor werken aan de Processiestraat en de Wilgenstraat, waarover reeds overleg werd gepleegd met de omwonenden.