Ook dit jaar weer heeft de stad Edingen ervoor gekozen om te investeren in het verbeteren van de levenskwaliteit van de Edingenaars. Gefinancierd door leningen, subsidies of eigen vermogen zijn voor 2018 iets meer dan 4,1 miljoen investeringen gepland.

Naast de punctuele reparaties aan onze wegen (de Albert I Laan bv.) zijn er grote werven gepland in het budget voor 2018: Processiestraat, Wilgenstraat, Generaal Lemanstraat , Kolenstraat en het Val-Lise Square. De plaats voor zachte mobiliteit en toegang voor mensen met beperkte mobiliteit is een integraal onderdeel van deze projecten. Daarnaast wordt onder impuls van ECOLO een fiets- en voetgangerspad aangelegd langs de voormalige spoorlijn van het station naar de Brusselsesteenweg. Ook voor de Montgomerystraat worden stappen ondernomen: een projectleider is aangewezen om plannen op te stellen voor deze weg met duidelijk verbreedde trottoirs. De werkzaamheden zullen vervolgens worden uitgevoerd.

In Lettelingen, in het Querton-bekken, is een grote investering (en een belangrijke bouwwerf) gepland om er de overstromingen te bestrijden. De in 2017 uitgevoerde studies hebben het mogelijk gemaakt om de problemen en mogelijke oplossingen nauwkeurig te identificeren. De uitvoering ervan is nu noodzakelijk, hetgeen de instemming vereist van vele (openbare en particuliere) belanghebbenden die eigenaar zijn van het terrein waarop de werken zullen worden uitgevoerd. Een identiek proces vindt plaats in Edingen, voor het bekken van de Hellebeek. Er zijn bijeenkomsten gehouden om de betrokken bewoners te informeren over deze overstromingsproblemen.

Wat het parkeren betreft, heeft de gemeenteraad unaniem besloten nieuwe blauwe zones met bewonerskaarten in te voeren. Deze oplossing vermindert de druk op de parkeermogelijkheden in het centrum en in de stationswijk. Het doel is druk uit te oefenen op de NMBS om serieuze oplossingen te vinden voor het parkeerprobleem van haar pendelaars.

Wat de dienstverlening aan de burgers betreft, zal Edingen een nieuwe afvalstofzuiger (Glouton) aanschaffen, waardoor de netheid van de straten wordt verbeterd; er zal eveneens een gloednieuw systeem van telefooncentrales aangeschaft worden waarmee men efficiënter kan reageren op meerdere oproepen. Dit gaat hand in hand met de vervanging van informaticamateriaal en glasvezelapparatuur die onmisbaar zijn voor een administratie die zo goed mogelijk naar de bewoners wil luisteren.

Het erfgoed van Edingen blijft niet achter. De stad heeft een aantal gebouwen, soms geclassificeerd, die regelmatig maar vaak gecompliceerd onderhoud vereisen. Waar relevant, combineert de Stad reparaties met energiebesparende werkzaamheden. Zoals we weten, is de goedkoopste energie (voor de portemonnee en voor de planeet) de energie die we niet gebruiken. In 2018 worden de volgende erfgoedprojecten gepland: de renovatie en isolatie van het dak van het stadhuis, de renovatie van de verlichting in het stadscentrum (minder energieverbruik en met het doel de gebouwen beter tot hun recht te laten komen), de opwaardering van het stadscentrum via het stad-park-concept en de herstelling van de Parmentier begraafplaats. Om nog maar te zwijgen van de financiering van de door de kerkfabrieken geplande werken voor de religieuze monumenten (bijvoorbeeld het orgel en de kerk van Mark).

De grote werken aan de bouw van de zolder van de stallen van het park vorderen. De stad hoopt in het najaar van 2018 met de werken te kunnen beginnen. Daarnaast is het interpretatiecentrum nu uitgerust met tribunes en is het omgetoverd tot een heus theater (dat al gehuurd kan worden). Het is de bedoeling de audiovisuele apparatuur op de site later dit jaar te vervangen.

Andere gebouwen zullen dit jaar gerenoveerd worden: de vier voormalige klaslokalen van de gemeentelijke school in Mark en het dak van de sporthal van Lettelingen. Wat de sport betreft plant Nautisport grote energiebesparende werkzaamheden door de isolatie en het ventilatiesysteem te vervangen (sorry, kinderen, er zal geen warme lucht meer zijn die naar buiten komt naast het zwembad). Deze verschillende projecten nemen enige tijd in beslag omdat een subsidieprocedure werd opgestart.

Tot slot word ook onze “tuin voor iedereen”, het park van Edingen niet vergeten. Naast de aankoop van efficiëntere uitrusting voor het onderhoud ervan (hagensnijders, kraan op wielen, enz.) zijn er vele werken gepland: reparatie van het dak van het kasteel, herstellingen aan de arcades van het kleine park, het Chinese paviljoen en het luifelpaviljoen, aangevuld met aangepaste verlichting. En vooral de ontwikkeling van een grote speeltuin aan de kant van de ezelweide. Dit dossier staat symbool voor de investeringen die we in ons park willen doen: enerzijds zal het de mogelijkheid bieden om een essentiële dienst aan gezinnen aan te bieden, maar anderzijds sleept het dossier aan omdat het dicht bij geclassificeerde gebouwen ligt en de Stad verplicht is te voldoen aan de eisen van de regionale erfgoeddienst.

Veel projecten in het vooruitzicht om het kader en de levenskwaliteit van de Edingenaars verder te verbeteren!