Tekort aan water in de vijvers van het park 

Mensen die het park regelmatig bezoeken, zullen gemerkt hebben dat de waterstanden in de verschillende vijvers sinds een paar maanden bijzonder laag zijn. Ons land maakt een periode van ernstige en langdurige droogte door, die in vergelijking met de waarnemingen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) zeer abnormaal is. Edingen bevindt zich in een gebied dat bijzonder zwaar getroffen wordt door dit neerslagtekort.

Uit deze twee artikelen (www.meteo.be/meteo/view/fr/66940-Articles.html?view=31333600 en www.meteo.be/meteo/view/fr/31823605-Un+an+de+de+secheresse+remarquable+%21. html) blijkt dat tussen juli 2016 en juni 2017 de neerslag in België ver onder het gemiddelde lag sinds de waarnemingen in 1833 begonnen. Uit een neerslagkaart blijkt zelfs dat de regio Edingen bijzonder getroffen is door dit gebrek aan regenwater (zie hierboven).

Terwijl het Groot Kanaal gevoed wordt door een beekje en dus minder sterk het gebrek aan water voelt, is dit niet het geval voor de Spiegelvijver en de Eendenvijver, die bijna uitsluitend gevoed worden door afvloeiwater. Bij afwezigheid van regen is er geen andere watervoorziening in de Spiegelvijver. De drie bronnen rond deze wateroppervlakten zijn ook uitgeput door de abnormaal lage waterspiegel die ze normaal gesproken bevoorraadt. Deze situatie is zorgwekkend en de gemeentelijke diensten hebben verschillende deskundigen gevraagd om het peil van de grondwaterspiegel te analyseren en de toestand van alle structuren die de waterhuishouding van het park regelen te controleren.