Ontmoeting met de boeren van Edingen
Op ons platteland beheren landbouwers de overgrote meerderheid van de natuurgebieden. Met name door de explosieve groei van de aardappelteelt dragen hun acties maar al te vaak bij tot het verlies van biodiversiteit en tot overstromingen. ECOLO ontmoette twee boeren uit Edingen die aan conserveringslandbouw doen. Met deze nieuwe benadering van de landbouw is het tegendeel waar. Een serieuze hoop in de grijsheid!
In Abele en Lettelingen zijn twee landbouwbedrijven overgeschakeld op conserverende landbouwtechnieken. Met de steun van de VZW Greenotec (www.greenotec.be) stappen zij af van conventionele landbouwpraktijken die afhankelijk zijn van chemicaliën en zoeken naar nieuwe milieuvriendelijke landbouwtechnieken die de bodemkwaliteit in stand houden.
Raymond legt uit dat hij zijn productie heeft gediversifieerd: granen, maïs, suikerbieten, luzerne, raaigras, op niet-geploegde grond. Om dit te kunnen doen, moest hij een grote investering doen in een semi-directe zaaimachine. Momenteel zijn er een vijftigtal in Wallonië in bedrijf en slechts één in Vlaanderen. Raymond en zijn zoon hameren op het belang van een permanente bedekking van het akkerland. Peulvruchten vangen stikstof uit de lucht op en slaan die op. Andere soorten slaan koolstof uit de lucht op en zorgen zo voor extra natuurlijke humus.
Regenwormen zijn talrijk en spelen een essentiële rol in conserverende landbouw: zij zetten organisch materiaal om in voedingsstoffen voor planten, beluchten de bodem en vergemakkelijken de infiltratie van regenwater. In de conventionele landbouw komen wormen bijna niet voor, zij worden vernietigd door chemische residuen en het gewicht van landbouwmachines.
Etienne wijst erop dat de natuurlijke vruchtbaarheid van de bodem in stand wordt gehouden door de regelmatige toevoeging van mest. Een boerderij vindt haar evenwicht tussen fokkerij en landbouw. Het opgeven van grasland ten gunste van nieuwe intensieve teelten is een milieuramp die resulteert in een aanzienlijke toename van overstromingen en modderstromen. Wij begrijpen ook dat het opgeven van de veeteelt het voorouderlijk evenwicht verbreekt dat het mogelijk maakte het land te voeden met dierlijk afval.
Etienne legt ook de nadruk op vruchtwisseling en het belang van plantendekking. Een kale bodem tijdens de wintermaanden verliest een groot deel van zijn beste grondkwaliteit. Hij pleit er ook voor om gewasresten terug te brengen naar de bodem in plaats van ze weg te gooien, zodat de hoeveelheid humus toeneemt en de biodiversiteit van de grond behouden blijft.
Ecolo is zeer verheugd te zien dat landbouwers in deze richting denken en eindelijk besluiten af te stappen van conventionele landbouwpraktijken die de bodem uitputten en de biodiversiteit vernietigen. ECOLO is het volledig eens met de conclusie van Etienne: “Met levende wezens mag je niet sjoemelen! “.