Droom over Edingen in 2025… 600 ideeën en dromen die concreet worden!

Meer dan 600 ideeën voor Edingen werden naar voren gebracht tijdens de vergaderingen in het thema van « Rêver Edingen à l’horizon 2025!” Velen van u hebben in november en december gereageerd op de uitnodiging van Olivier Saint-Amand. Na samen over Edingen te hebben gedroomd, klasseerde en organiseerde ECOLO uw 600 projecten. Zij zullen ons werk de komende jaren leiden. Vooreerst, zullen we ze verdedigen tijdens de verkiezingscampagne. Vervolgens zullen we erover waken dat er rekening mee gehouden wordt door de nieuwe meerderheid. Zoals beloofd, wordt u uitgenodigd om een nieuwe vergadering bij te wonen om ons te helpen uw prioriteiten onder deze vele ideeën te identificeren. We kijken ernaar uit u te begroeten op zaterdag 5 mei om 15.00 uur in de gloednieuwe conferentieruimte aan de ingang van het park. Rond 17.30 uur nodigen wij u dan vervolgens uit om samen een vriendschappelijk glaasje te drinken ter gelegenheid van het feest van de Burgemeester. Kom en vindt samen met ons uit hoe onze stad er in 2025 uit zal zien!

Afvalbelasting

Binnenkort ontvangt u een uitnodiging om de belasting te betalen voor het afvoeren en verwerken van uw afval. Duurder in Edingen dan elders? Hier is het antwoord…

Afvalverwerkingskosten (3 bijgevoegde tabellen)

Onze simulatie is gebaseerd op de cijfers van 2017 (of op de meest recente beschikbare cijfers). De kosten omvatten de vaste belasting en de prijs van de zakken, met een gebruik van een zak per week (52) of het gemiddelde aantal zakken berekend door IPALLE (28). Edingen is de goedkoopste gemeente in de regio of zeer dicht bij de goedkoopste. Gedetailleerde berekeningen op: www.enghien.ecolo.be

Onderhoud van de wegen

In 2018 investeert de Stad € 1,5 miljoen in wegenonderhoud. Projecten om de kwaliteit van het leven in Edingen te verbeteren !

Op het programma : Albert I – punctuele reparaties – Pollepelbron – punctuele reparaties – Stoppel – volledig herstel – Strijders – volledig herstel – Processie/Wilgen – volledig herstel – Generaal Leman – volledig herstel – Kolen – volledig herstel – Montgomery – volledig herstel – Zes penningen / Goudeberg – volledig herstel.
Er zal speciale aandacht worden besteed aan de veiligheid van voetgangers en personen met beperkte mobiliteit. Voor sommige werkzaamheden zal in 2018 de opdracht worden gegeven, terwijl ze zullen worden gerealiseerd in 2019. Dit is met name het geval voor werven met voorbereidende werkzaamheden voor gas, water, elektriciteit, enz.

Toegewijd aan een schonere stad

Twee initiatieven hebben veel succes gehad om de netheid van onze stad, dorpen en buurten verder te verbeteren. Edingenaars engageren zich concreet samen met de Stad om oplossingen te zoeken en voor te stellen…

Grote lenteschoonmaak! Van 23 tot 25 maart namen meer dan 100 vrijwilligers en leerlingen van vier verschillende scholen deel aan de grote lenteschoonmaak van de stad. Dank aan allen! In totaal werden er 125 afvalzakken ingezameld in de sloten en langs de wegen! Ter ondersteuning van de gemeentewerkers die dagelijks aan het werk zijn, heeft een team van ECOLO ook een wijk van onze gemeente schoongemaakt.

Burgerpanel over netheid 18 Edingenaars, bij lottrekking bepaald, of afkomstig uit de buurtcomités, zijn momenteel aan het nadenken over oplossingen om de netheid in Edingen te verbeteren. De autoriteiten en het gemeentepersoneel zullen rekening houden met hun ideeën om inciviek gedrag te bestrijden. Onze gemeente doet als eerste een beroep op de creativiteit van een burgerpanel.

Gemeentelijke Raad: burgers participeren

Een jonge Edingse nam het woord namens zo’n zeventig inwoners tijdens de gemeenteraad.

Laure Malchair, een jongedame uit Edingen die betrokken is bij de opvang van vluchtelingen, vroeg lokaal verkozen functionarissen om zich te verzetten tegen het wetsvoorstel over de huisbezoeken. Met de steun van meer dan 70 handtekeningen drukte zij bij de gemeenteraad de wens uit dat onze gemeente een duidelijk signaal geeft aan de federale regering.

Haar verzoek werd gehoord… De meerderheids- en minderheidspartijen zijn het eens geraakt over de tekst van een motie die vraagt om het wetsvoorstel te herzien. In de ontwerpresolutie wordt ook de nadruk gelegd op alle initiatieven die onze gemeente heeft genomen om migranten op te vangen.

Parkeren: gedurfde oplossingen

Met meer treinen zijn er meer pendelaars. Maar de NMBS heeft niet genoeg parkeergelegenheid voorzien. De straten van Edingen zijn niet de parkeergarage van de NMBS!

Door dit gebrek aan inzicht zijn de stad Edingen en de stationsgebieden verzadigd met auto’s. We moesten « durven » om een beslissing te nemen om te proberen zaken te verbeteren. De stad heeft zonet al deze buurten ingekleurd als blauwe zone. Een moedig besluit, bekritiseerd door de gemeenteraad van Silly, dat de NMBS er uiteindelijk toe aanzet oplossingen voor te stellen.