Ecolo Enghien

Echos logiques in het Nederlands

samedi 22 avril 2017

Vertaalde tekst hier onder

3e FEEST van de BURGEMEESTER
Zaterdag 6 mei, van 17u30 tot 22u in de Stallen van het Park van Edingen

  • Het eerste glas wordt aangeboden aan alle deelnemers aan het Feest van de Burgemeester !
  • Proef van een kleine, kwaliteitsvolle versnapering van de hand van lokale producenten !
  • Gedurende heel de avond wordt de muzikale animatie verzorgd door de Collegian’s band !
  • Tot 19u30 is er kinderanimatie voorzien door de Repaire d’Artistes !

Iedereen is welkom !

GRATIFERIA
1 mei – College

Een gratiferia is een rommelmarkt waar men gratis voorwerpen kan ruilen. Een dergelijke gratiferia zal op 1 mei, van 10u30 tot 14u30 (op de koer van het College) worden georganiseerd in het kader van het Feest van de Solidariteit. Indien U geïnteresseerd bent in een gratis stand kan U een SMS sturen naar 0476/590.160.

WINDMOLENS VAN HERNE
ECOLO verzet zich tegen het project

De voorgestelde windturbines zijn te hoog zijn en staan te dicht bij de woningen. Het evenwicht tussen het windenergetisch referentiekader en het welzijn van de bewoners wordt dus niet gerespecteerd… In 2013 werd, op initiatief van de ministers van ECOLO, een kader goedgekeurd door de Waalse Regering dat gebieden identificeert die geschikt zijn voor de installatie van windturbines. Hierin wordt nota bene rekening gehouden met een minimale afstand tot de woningen. Deze aanpak voorkomt de anarchie die nog steeds bestaat in Vlaanderen. De gemeenteraad van Edingen heeft zijn akkoord gegeven voor dit referentiekader en heeft één locatie weerhouden op haar territorium om windmolens de plaatsen (de site van Moulin Duquesne). ECOLO verzoekt de bouwpromotor Eoly om rekening te houden met het Waalse kader, en met name om voldoende afstand te houden van de bewoning. Het advies van de Stad over het windmolenpark van Colruyt is bijgevolg ongunstig. Het project moet door de Vlaamse regering worden verworpen en eventueel worden vervangen door een project dat gebeurt in overleg de buurt en met respect voor haar bewoners.

MILIEU
Burgers die zich engageren

Eind maart heeft de Operatie Be Wapp 5 scholen en 11 burgerteams gemobiliseerd voor de netheid. De kaart hieronder toont het deel van ons grondgebied dat onder handen werd genomen door deze vrijwilligers die op deze manier het dagelijks werk van 5 stadsarbeiders ondersteunen. Blikjes, allerlei verpakkingen en plastic zakken zijn het soort afval dat het vaakst werd aangetroffen. We danken alle geëngageerde personen die ons er dagelijks toe aanzetten om met meer respect om te gaan met ons milieu !

NIEUWS IN HET KORT...

VOETPADEN - FIETS
De veiligheid van de voetgangers garanderen kan niet zonder kwaliteitsvolle voetpaden. Belangrijke werken zijn momenteel aan de gang in de wijken rond het station. Aan de Puttenberg en aan Val-Lise worden de voetpaden volledig heraangelegd. Een akkoord moet uiteindelijk worden gevonden met het Gewest opdat de Stad een deel van de weg zou kunnen gebruiken om de voetpaden te verbreden in de Montgomerystraat. We herinneren eraan dat voor fietsers de doorsteek dor het Park tegenwoordig een zeer veilige oplossing is.

WERKEN – WEGEN
Voor 2017 heeft de Stad een budget van 1.300.000€ voorzien voor de heraanleg van de wegen. De werken beginnen de komende weken in de Wezenstraat, de Pastoorstraat en de Bergstraat (Edingen). Andere zijn voorzien in de Wilgenstraat en de Processiestraat (Lettelingen). Nooit eerder is de Stad zo actief geweest om haar wegen te herstellen waarvan de slijtage versnelt door een steeds drukker wordend verkeer.

SOCIALE POLITIEK
De gemeente heeft een terrein ter beschikking gesteld aan de Edingenaren die een moestuin willen beginnen. Deze ruimte is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor amateurtuiniers en dit in het midden van heel verschillende wijken. Deze moestuin is eveneens een antwoord op de vraag voor hulp aan burgers die nu een extraatje kunnen kweken om aan hun culinaire behoeften te voorzien. Het is een mooi voorbeeld van een project waar sociale en ecologische doelstellingen elkaar treffen !

CULTUUR OF SPEELPLEIN
Er werd een aanvraag ingediend bij het Waals Gewest om de toestemming te bekomen om een groot speelplein in te planten in het Park. Deze zal gesitueerd worden op een weide naast het Schiereiland. Een familieactiviteit is ook voorzien tussen de bomen van het naburig bos. Tussen de overige projecten noteren we eveneens een uitbreiding van de « Halte du Miroir » en de bouw van een nieuwe spektakelzaal. Een studie van de Stad voorziet ook om de woensdagsmarkt te verlengen tot in het Park.


Accueil du site | Contact | Plan du site | | Visiteurs : 56 / 59841

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Dossiers thématiques  Suivre la vie du site Rencontres et Actions   ?    |    Les sites syndiqués OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 2.1.12 + AHUNTSIC

Creative Commons License